top of page

Hvordan finne riktig terapeut?

- og hvorfor første halvtime er gratis.

 

Terrenget er tøft for deg akkurat nå, og du trenger noen å gå sammen med. Hvordan skal du finne riktig følgesvenn for akkurat deg?

De som forsker på terapi, har forsøkt å finne ut hva det er som gjør at terapi fungerer. De har kommet fram til noen faktorer som er nødt til å være på plass for at terapien skal gi gode resultater.


Tre av disse faktorene er


- en trygg relasjon mellom klient og terapeut

- empati hos terapeuten

- terapeuten må forholde seg til en teori


Å gå i terapi er en dyptgående og ofte også ganske langvarig prosess. Du investerer tid og penger og mye tankekraft på deg selv, og det er om å gjøre at du får mest mulig ut av prosessen og at den faktisk gir resultater. Derfor er det viktig at du er grundig når du bestemmer deg for hvem terapeuten din skal bli. Det kan koste deg å hoppe inn i den første og beste terapeutiske relasjonen. Ikke bare økonomisk, men også tids- og følelsesmessig.


Den siste av de nevnte faktorene først: det er viktig at terapeuten forholder seg til en teori.


Gå inn på nettsidene til den terapeuten du har fått anbefalt eller som du har i tankene, og du vil fort finne ut om terapeuten forholder seg til en teori. Er det en utdannelse eller en sertifisering av noe slag der, kan du gå ut fra at den delen er ok.


De to andre er vanskeligere å finne ut av gjennom nettsidene, og derfor er det første møtet viktig. Det er fint om du og terapeuten har mulighet for en prat før dere begge bestemmer dere for om det er riktig match. Jeg har valgt å la den første halvtimen være kostnadsfri, nettopp fordi god kjemi er så viktig.


Det første du må gjøre er å booke dette uforpliktende møte.

Så må du bruke magefølelsen. Kjenn etter om du føler deg sett og akseptert. Vi kaller det kjemi, og kjemi er alle de signalene vi tar imot bevisst og ubevisst. Kjenner du at det er noe som skurrer, ja da er det sannsynligvis noe som skurrer. Lytt til det, og let videre. Ikke gi deg før du kjenner at her vil jeg være. Denne personen vil jeg møte igjen. Her kan jeg snakke.

Det kan hende det er litt for mye for langt at du skal føle deg helt trygg i det første møtet. Å bygge opp en trygg relasjon kan ta tid.


Jeg heier på hvert eneste mennesker som finner ut at det går an å få hjelp og støtte i livet og som tør å ta skrittet ut og be om det! Du kommer til å utvikle deg, og forstå bedre hvem du er og hvordan du reagerer på livet ditt. Du kommer til å se at livet blir enklere og rikere på samme tid. Jeg er så glad for alle som ønsker å vokse og utvikle seg enten det er med meg som terapeut eller noen andre.


Her er en link fra sveriges radio, et program som heter "Vetandes värld" og en episode som heter ”Så er en superterapeut”. Her snakkes det om alliansen mellom terapeut og klient, og viktigheten av dette. De snakker om tillitt til terapeuten, om terapautens empati og om terapeuten som ydmyk, fleksibel og sensitiv utøver. Jeg håper du synes det kan være interessant.

419 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page